Bloki Lokakuu 2013

Terveisiä Keski-Suomi -foorumista; n. 1000 maakunnan päättäjää kokousti Helsigin messuskeskuksessa ja Viron risteilyllä. Messukeskuksessa oli koolla myös kärkipoliitikkojamme alkaen PM Jyrki Kataisesta ja HKM Henna Virkkusesta PPM Susanna Huoviseen sekä puhemies Eero Heinluomaan; keskusteltiin aiheesta, kuinka tästä yhdessä eteenpäin.

Olisin yleisöpuheenvuorossani kysynyt - oikeamminkin pyytänyt - Jyrki Kataista avaamaan logiikkaansa, kuinka työn tarjonta lisää työpaikkoja. Tähän saakka Katainen on itsekin korostanut doktriinia, että kysynnän kasvu lisää työpaikkoja. Tuo nk. talouden dynamiikka toimii myös tosin päin, esimerkiksi juuri nyt, kun vienti takkuaa ja käy YT-neuvotteluja samanaikaisesti kun veronkorotukset heikentävät kotimaista ostovoimaa.
Minua nimittäin kummastuttaa, kuinka vähenevien työpaikkojen jakaminen toisella tavalla lisäisi työpaikkoja. En usko Kataisen tarkoittavan, että ne pitäisi jakaa työpinnareille. Vai tarkoittaakohan sittenkin?

Samalla olisin kysynyt myös Henna Virkkusen halukkuutta konsultoida Jyväskylän kaupunginhallitusta, kuinka hän itse ajatteli hoitaa valtioneuvoston kuntien vastuulle sysäämän 2 miljardin kestävyyvajeen, josta Jyväskylän osuudeksi tulee 50 miljoonaa euroa - aikaisempien valtionosuusleikkausten lisäksi.
Heti tuon leikkauksen julkistamisen jälkeen Virkkunen antoi Keskisuomalaiselle lausunnon, että Jyväskylässä ei tarvitse irtasanoa henkilöstöä. Jyväskylässä nähtiin ainoaksi mahdollisuudeksi YT-neuvottelujen aloittaminen; alkuvaiheessa vähennystarve koskee enimmilään 900 henkilötyövuotta.

Pyyntöni jäivät kuitenkin esittämättä, kun tilaisuuden juontaneet Arto Nyberg ja Annamaija Manninen eivät noteeranneet puheenvuoropyyntöäni. He kuitenkin suorastaan yllyttivät yleisöä esittämään kysymyksiä alustajille.
Olisikohan kannattanut nousta seisomaan huitomaan kaksin käsin...