Kannat-2016

Tuulivoimaloiden infraäänet       161006

Tuulivoimaloiden tuottamat infraäänet ja niiden terveysvaikutukset nousivat Perussuomalaisten tuumaustunnilla juklkiseen keskusteluun; huu-haata vai todellisuuutta?

Joitakin vuosia sitten käytiin vastaavaa keskustelua sähköyliherkkyydestä.
Omakohtaisten kokemusteni mukaan sellaista on: nuorempana ”tunsin” ukkosen lähestyvän 2-3 tuntia etukäteen: ylähuuleni alkoi hikoilla. Sama kokemus 2-300 m etäisyydellä voimalinjasta.
Sittemmin tuo sinänsä harmiton kyky on kadonnut.

Pitää muistuttaa, että mikroaaltouuni keksittiin Englannissa, kun havaittiin lintujen putoilevan kypsinä maahan lennettyään läheltä suurtehotutkia.

Niinikään ”mahdottomaksi” todetusta varpukonstista vesisuonien etsinnässä minulla on omakohtaista kokemusta. 
Minulla varpu ei taipunut, mutta kun vaimoni isioisä, jolla tuo kyky oli, piti kiinni ranteestani en vioinut tahdosta huolimatta estää taipumista; varpu ennemmin kuoriutui.
Hämmentävä kokemus. 
Teteellisissä ”tutkimuksissa” ominaisuus on todettu mahdottomaksi: koehenkilöt eivät kyenneet paikallistamaan maahan kaivettuja vedellä täytettyjä paloletkuja. 
Paloletkun pätkä ei ole (louonnon) vesisuoni.

Tuulivoimaloista on toistaiseksi tutkittu vain kuuloalueen melua ja sille asetettu raja-arvoja. 
Kuuloalueen alapuolella olevista infraäänistä sellaista ei ole tehty. Ei siis mitään (tutkittua) havaintoa niiden fysiologisista vaikutuksista. Sellaisia kuitenkin järjellisesti uskoisi olevan.
Ainakin jotkut ovat sellaisia kokeneet: verenpaineen ja pulssin kohoamista ainakin. Ne ovat varmasti tutkittavissa; aiheuttajasta voidaan ja pitää keskustella.

Pahinta, mitä voidaan tehdä on vähätellä haittoja ja leimata oireilijat mielenvikaisiksi. Sellaista jatkuva altistus kieltämättä voi aiheuttaakin.