Valtuusto syksy 2015

Talousarviovaltuusto        30.11.15

Vuoden viimeinen kokous, sillä Joulukuun 14. päiväksi suunniteltu kokous on peruttu.
Listalla talousarvion lisäksi muutamia aloitevastauksia, Väinölän kaava ja Kylän Kattauksen johtosäännön muutos; se tarvittiin, kun Keskussairaalan Caterina- ja kahvilan liiketoiminnta fuusioitiin ja KSSHP:n edustajalle tarvittiin paikka johtokuntaan.

KH:n esitys talousarvioksi hyväksyttiin muutoksitta. Olin itse varautunut tekemään esityksen Sinfonian omarahoitusosuuden nostosta ja Paviljonkisäätiön avustuksen alentamisesta, mutta luovuin niistä: valtuusto on väärä paikka käydä niistä huutokauppaa. Avain on ao. lauta-/johtokunnan käsissä.
Paviljonkisäätiökin lopulta maksaa kaupungin kassaan enemmän kuin tuon 700.000 euroa mm. kiinteistöveroina ja lainanlyhennyksinä, vaikka piirteitä avustuksen jalostamisesta yksityisen yrityksen (Jyväskylän Messut Oy) voitoksi ja osingoiksi onkin nähtävä. Osansa saa kaupunkikin noista osingoista.
Lisäksi määrärahamuutokset ovat tuiki harvinaista herkkua, viimeksi muistaakseni yksi muutos on mennyt läpi 6 vuotta sitten.
Tekstimuutoksia esitettiin nytkin. Kiivain keskustelu käytiin lastenhoidon subjektiivisen oikeuden rajoituksesta. Erityisesti Vihreät harjoittivat oppositiopolitiikkaa Touko Aallon johdolla, SDP:n Ahti Ruoppila avusti aktiivisesti. Ratkaisi minunkin lopullisen kantani.

Minulle olisi sopinut subjektiivisen oikeuden säilyttäminenkin, mutta myös rajaaminen kelpasi. Erityisesti Marjo Pakan (kok) puhe vaikutti: ”Koska kasvatus on ulkoistettu koulutoimelle?
Äänestyksestä ennakoitiin tiukkaa, mutta en sentään noin tiukkaa odottanut: KH:n esitys rajaamisesta hyväksyttiin äänin 34 – 33. Yksikin ääni siis vaikuttaa. Rintama kulki hallitus – oppostioakselilla.
Rajaaminen ei tarkoita päivähoito-oikeuden poistamista molempien vanhempien ollessa kotona. Perusteitten ollessa voimassa saa jokainen lapsi edelleen hoitopaikan, ja jokainen vähintään 1/2-päiväisen. Puheissa kylläkin annettiin ymmärtää niin ainakin voivan käydä. Vähintäänkin asetettiin isän/äidin antama kotihoito jopa lapsen edun vastaiseksi. Onko toisaankin noin? Mitenköhän minä olen aikoinaan selvinnyt taaperoiästä vaurioitta ohi? Itkun kanssa edelleen moni lapsi jää/jätetään päivähoitoon.

Väinölän kaava ja Kylän Kattauksen johtossääntö hyväksyttiin puheitta. Eikä yksttäisiä kommentteja isompia esitetty aloitevastauksiinkaan.
Joulu voi tulla. Toivotan kaikille Hyvää ja Rauhallista Joulua.
-- 
--


Ylimääräinen valtuusto
      16.11.15

Valtuusto jouduttiin kutsumaan ylimääräiseen kokoukseen kun valtio rukkasi kiinteistöverojen prosenttihaarukkaa; veroprosentista piti päättää uudelleen. Samaan kokoukseen ympättiin vieä Seppälän ja Sulkutien (Kuokkala) kaavat sekä aloitevastauksia.

Veroprosentti oli jo päätetty pitää entisellään, mutta nyt kiinteistöveroa esitettiinkin korotettavaksi ”maltillisesti”: vakituisen asunnon verotusta 0,05 ja yleistä kiinteistövero 0,15%-yksiköllä. Veron tuotto nousiksi ”vain” 5,1 miljoonaa euroa. Kaupunginhallituksessa oli muina vaihtoehtoina pitäminen entisellään ja yleisen veron korotus vain 0,1 %-yksiköllä. Äänestyksessä isompi korotus voitti. Pienempää esittänyt Keskusta luopui esityksestään.

Valtuusossa Perussuomalaiset esittivät pienempää korotusta, jolla budjettiaukko jäisi vajaaseen 1,5 miljoonaan. Se katettaisiin korottamalla tuottoarviota vastaavasti. Sen jälkeen Kokoomus esitti omaa pidetään-entisellään -esitystään, jolla aukko olisi tuo 5,1 miljoonaa. Kuinka paljon arvio voikaan olla pielessä? Viime vuonna oli budjetoitu 40,3 Me, toteutui 39,4 Me.  

Kiinteistövero on kerrosvoileipä: verottaja määrää verotusarvon, jolla on taipumus nousta vuosittain uudisrakennusten ja hinnannousujen vuoksi; verottaja hilaa arvoja kohti käypiä arvoja. Jos valtuusto samalla korottaa verotusprosenttia, läpsäytetään kansalaisia lompakolla molemmille korville. 
Lisäksi kiinteistövero on tasavero; pienituloinen maksaa saman verran kuin suurituloinen.
Kerrostalossa asuva ei korotusta juuri huomaa, koska se peritään vuokrassa/yhtiövastiikkeessa 12 erässä. Enintää haukkuu väärää puuta, ahnetta vuokraisäntää/taloyhtiötä. Kaikki oravat istuvat valtuustosalissa.
Omakotiasukas maksaa sen kerralla, juuri pahimmoilleen ennen Joulua. Se tuottaa monellekin vanhassa talossa asuvalle ikävän yllätyksen. Iso tontti pahentaa tilannetta. Onneksi verottajan kynnys jakaa ainakin isommat verot useampaan erään on matala; usein yksi puhelinsoitto riittää. 

Kiinteistöveroon sisältyi sellainenkin nyanssi, että voimalaitosten veroprosentiksi määrättiin 3,1 %, mutta Jyväskylässä ei ole ainoatakaan voimalaitosta, jolta sitä peritään. Verottaja on päättänyt, että JE:n Rauhalahti ja Keljonlahti sekä Savon Voiman Vaajakosken voimalaitos eivät ole lain tarkoittamia voimalakiinteistöjä.

Äänestyksessä Kokoomuksen esitys voitti Perussuomalaisten esityksen äänin 10 – 12 ja peräti 45 tyhjää! (SDP ja Keskusta). Kokoomuksen esitys puolestaan hävisi KH:n esitykselle 47 – 19 , 1 tyhjä.

Muista asioista Seppälän kaavassa hyväksyttiin Prisman ja Kauppakeskuksen rakenusten liittäminen katoksella yhteen sekä Sulkutien vanhusten palvelukeskuksen kaavat puheitta. 
Lisäksi Kimmo Suomelle (SDP) myönnettiin ero maakuntavaltuuston varajäsenen tehtävästä sekä pari aloitevastausta. Puheitta nekin.