Valtuuston syksy 2016

Valtuusto   161128

Talousarviokokous, aloitettiin perinteisesti jo klo 16.
Yllättäen oli löytynyt hyvikin tyydyttävä ratkaisu, jossa peruturva- ja sivistystoimen lautakuntien yksimieliset päätökset pysyivät ja silti löytyi tasapainoinen esitys; poistot saadaan – niukin naukin – katettua eikä alijäämää enää kerry.

Esitys oli niin hyvä, että joistakin kauneusvirheistä huolimatta se oli hyväksyttävissä sellaisenaan. Edes tavanomaista ryhmäpuheenvuorokierrosta ei käyty.
Riitta Tynjä (skp) totuttuun tapaan esitti joukon muutoksia, mutta ne raukesivat kannattamattomina.
Yhteisestä sopimuksesta pääluokkia ei tarvinut hyväksyä jokaista erikseen, vaan koko talousarvio hyväksyttiin yhdellä nuijankopaukseella.
Todella harvinaista; käsittelyyn kului puheineen vain 10 minuuttia. Äänestyksiä 0.

Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma pitää hyväksyä valtuustokausittain, nyt ensimmäisen kerran.
Puheitta hyäksyttiin myös Vanhan Pappilan sekä Seppälän Lidlin kaavat sekä kestävän energian ja ilmaston toimitasuunnitelma.

Eivätkä keskustelua aiheuttaneet myöskään aloitevastaukset.
Kokouksen jälkeen annettiin selvitys Hippoksen alueen aikataulutuksesta ja kilpailuttamisesta. Huomiota kiinnitti kytkös Kivelänrannan rakentamiseen. Selityksistä jäi koplaamisen maku.
Päätöksiä asiasta ei tehty.

  ------------------

Valtuusto    161031

Odotetusti pitkä kokous, pari ryhmäpuheenvuorokierrosta n. tunti/kappale.
Pääaiheena kj:n talousarvioesitys ja veroprosentit. Puheenvuorot yhdistettiin käsittelyn nopeuttamiseksi.

Puhetta riittikin. Olihan talousarvion lähetekeskustelusta kyse. Olkoonkin, että esitys pohjautui veroprosenttien pitämiseen entisellään; korottamistakin esitettiin, jopa omasta ryhmästäni. Sille ei kuitenkaan ollut ryhmän tukea.
Talousarvion loppuvääntö käydään kuukauden kuluttua.

Talousarvio muutokset kuluvalle vuodelle oli puolestaan läpihuutojuttu; tehtävä ennen vuoden loppua. 
Ja mitäpä sitä moittimaan, kun taloustilanne näytti odotettua paremmalta.

Jokseenkin puheitta hyväksyttiin Kankaan hoivakodin vuokraaminen ja Kaivokadun (Rummakko) sekä Haukkalantien kaavat.
Eikä puhehaluja riittänyt myöskään luottamusmiehen eroon tai aloitteisiin.
Kotiin päästiin pian 9:n jälkeen vaikka ennakkoon varauduttiin istumaan puolilleöin.

  ---------------------------

Valtuusto 161003

Jälleen lyhyt kokous, joka oli lyhyytensä perusteella siirretty viikolla pidettäväksi valtuustoseminaarin yhteydessä. Säästyi toinen kokouspalkkioista.
Listaalla vain Savelan teollisuusalueen kaava, pari eroa ja perintätoimen aloite.
Kaava oli periaatteessa toteamismenettely, mutta joitakin näytti hiertävän, että vaikka siinä kaavoitettiin yksityistäkin maata, ei arvonnousua leikattu kaupungille kaavoitussopimuksella.
Yleensä niin tehdään, mutta tuossa tapauksessa peruste oli yksikertainen:
Alue on jo teollisuudelle kaavoitettu eikä siihen sisältynyt uutta rakennusoikeutta. Ei siis synyt arvonnousuakaan, mitä olisi leikattu.
Perintäaloite koski perintäimen palauttamista kaupungin omaksi toiminnoksi. Perusteluina oli lähinnä vähävaraisiin kohdistuvat korkea perintäkulut.
Sinänsä jalo ajatus, mutta sisältää ajatuksen, että rima perinnästä luopumiselle olisi omana toimena alempi. Siihen suuntaan en haluaisi mennä; ei perintätoimi voi olla sosiaalitoimen jatke. Laskut on tarkoitettu maksettaviksi.
Tyydyttävä ratkaisu olisi löydettävissä ohjeistuksellakin, jossa velallisen tilapäiset maksuvaikeudet otettaisiin paremmin huomioon. Se vaatisi vain uuden valmistelun, joten siksi äänestin palautuksen puolesta. Esitys kuitenkin hävisi äänestyksessä 52 - 14 , 1 tyhjä.